Descripció del projecte

 

Jardins i Centre Cultural de Bamiyan

Projecte
Centre Cultural, Jardins, Paisatgisme

Localització
Bamiyan, Afganistan

Superfície Jardins
2,4 ha

Superfície Centre Cultural
2220 m²

Data
2015

Autors
Elisabet Barceló, Julio Gil Fariña

Visualitzacions 3D
Julio Gil Fariña

Estat
Concurs

Es busquen tres principis en el disseny del Centre Cultural de Bamiyan:
1. Proporcionar als ciutadans de Bamiyan i als visitants del Centre un jardí amb vistes panoràmiques sobre el Paisatge Cultural i les Restes Arqueològiques de la Vall de Bamiyan, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
2. Construir un Centre Cultural molt ben adaptat a la topografia i que tingui un baix impacte visual.
3. Dissenyar uns jardins i un Centre Cultural sostenibles.

El Paisatge Cultural de la Vall de Bamiyan està integrat en el disseny del jardí. Des de l’entrada principal, els visitants veuran els penya-segats dels Budes al fons i gaudiran de les vistes mentre s’aproximin al Centre. Gràcies a la posició de l’edifici, ben anclat al terreny, el jardí ofereix vistes panoràmiques a la Vall des de tots els seus diferents nivells.
Inspirat en la tradició dels jardins Mughal, el jardí del Centre Cultural ofereix un joc de llum, ombres, aigua i fragàncies. S’ha escollit una gran varietat de plantes autòctones pròpies de la Vall i dels Jardins Babur de Kabul: desmais, pollancres, cirerers, magraners, acàcies, llorers, roses, etc.

D’una forma similar a l’arquitectura local, el Centre Cultural de Bamiyan està anclat al terreny i s’adapta a la topografia mitjançant terrasses i volums mig enterrats.
Aigua i vegetació entren a dins l’edifici a través dels patis, creant connexions singulars amb l’exterior. Per una banda, aquests patis proporcionen espais de contemplació i plaer i per altra banda, ofereixen control tèrmic i lumínic.

El Jardí i el Centre Cultural estan construïts amb materials locals i dissenyats per a que funcionin d’una forma autosuficient: el jardí solar transformarà l’energia solar en electricitat i el circuit d’irrigació del jardí estarà alimentat per un dipòsit d’aigua pluvial a l’origen i tancat per una planta depuradora natural. Aquesta retornarà aigua neta a la Vall i proporcionarà fertilitzants pel jardí. A més a més, estarà ben integrada al paisatge ja que funciona amb plantes aquàtiques.

Paisatge, tradició i noves tecnologies es fusionen per oferir als ciutadans de Bamiyan i als afganesos un centre innovador que actuarà d’integrador cultural.